Setmana Europea de Prevenció de Residus 21 a 29 de novembre 2020
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (European Weak for Waste Reduction- EWWR en anglès) és la campanya més gran de sensibilització sobre la prevenció de residus a Europa. Es tracta d’un projecte amb el suport del Programa LIFE i de la Comissió Europea amb l’objectiu d’organitzar durant la mateixa setmana a tot Europa per mitjà de diferents institucions i entitats, accions de sensibilització sobre el tema de prevenció de residus.
Les accions que es porten a terme durant aquesta Setmana aborden les tres erres (3R): reduir els residus, reutilitzar productes i reciclar materials, en aquest ordre. Aquestes són les principals erres a tenir en compte a l’hora de revalorar els hàbits de consum.
Reduir: Preguntau-vos si realment necessitau els productes que estau a punt de comprar abans de fer-ho. Això també val per als envasos d’alguns productes. Potser podeu reutilitzar coses, demanar-ho prestat a un amic o arreglar objectes trencats o compartir les eines? Si la resposta és sí, fes-ho, REDUEIX.
Reutilització: Aquesta és la part en què les persones consumidores conscients poden marcar la diferència. Canviau articles d’un sol ús per articles reutilitzables a totes les àrees de la vostra vida. No només en el cas del plàstic, sinó en la resta d’articles i productes d’un sol ús. Animau els vostres superiors, companys de classe, familiars, amics o vesins perquè facin el mateix.
Reciclatge: Aquesta es la erra més habitual i consisteix a recuperar tot el que sigui aprofitable dels residus i donar-li una segona vida útil. En l’àmbit personal, tots hi podem fer molt! Mitjançant el reciclatge reduïm significativament la utilització de nous materials i la generació de més residus.
RESIDUS INVISIBLES
Sabíeu que per fabricar un telèfon intel·ligent que pesa menys de 200 grams i que arriba en un petit paquet es produeixen 86 kg de residus? El que es veu no sempre és el pes real.
Cada any, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus se centra en un aspecte diferent de la prevenció de residus per conscienciar en les àrees de més impacte relacionades amb els nostres hàbits de consum insostenibles com a societat.
Residus invisibles es refereix a la gran quantitat de residus generats durant el procés de fabricació dels productes. Una gran part dels residus invisibles no es poden reciclar i acaben a abocadors i incineradores. Junt amb els residus generats, també s’ha d’incloure la generació del CO2 amb l’impacte que té sobre l’atmosfera. Per a una producció i un consum sostenibles, els productes han de tenir una vida útil més llarga, ser més fàcils de reparar i no tenir elements tòxics el dia que es reciclen. Augmentant la vida útil dels productes es redueix la necessitat de nova producció i, per tant, la quantitat de residus produïts en la fabricació.
Què puc fer-hi?
Hem de fer visibles aquests residus i ser conscients a l’hora d’escollir quin producte volem adquirir i assumir la responsabilitat de la nostra petjada. Productors i consumidors hem de prendre mesures per reduir els residus invisibles. Allargar la vida dels productes mitjançant la seua reutilització, la reparació, la compra de segona mà, el lloguer i l’ús compartit de productes en lloc de ser-ne propietari, l’obtenció d’una etiqueta ecològica i la incorporació de responsabilitat del productor... La llista és llarga!