Tenim poc espai a casa per posar tants de cubells...
El volum de residus generats és el mateix si es posa en una bossa o en diverses. Si es dobleguen o pleguen els envasos i les caixes de cartó, ocupen menys volum i s’optimitza l’espai. El paper i el vidre es poden posar junts en un mateix cubell i separar-los després quan es llencen al contenidor.
És imprescindible un cubell especial per a la matèria orgànica?
El cubell airejat o de reixeta té molts d'avantatges. Permet la ventilació de la bossa, evitant males olors i l’acumulació de líquids, i gràcies a la seua ansa és fàcil de moure per cuinar o treure els fems.
És obligatori usar bosses biodegradables?
S’utilitzaran bosses biodegradables o compostables perquè transpiren millor i eviten l’acumulació de líquids i les males olors. A més, es degraden amb la matèria orgànica, de manera que no cal separar-les dels residus orgànics una volta a la planta de tractament
On puc aconseguir el cubell airejat?
Els municipis repartiran gratuïtament els cubells airejats a totes les llars.
També facilitaran contenidors comercials als establiments generadors de matèria orgànica.
On puc aconseguir bosses compostables?
Es poden comprar en comerços d’alimentació i drogueries o reutilitzar les bosses biodegradables per a fruita i verdura que algunes botigues i supermercats posen a disposició de la seua clientela. Coincidint amb la posada en marxa de la recollida selectiva de l’orgànica, els diferents municipis reparteixen bosses compostables de forma gratuïta.
Cada quan es recolliran les restes orgàniques?
Les restes orgàniques són molt inestables (es degraden molt ràpid) per aquest motiu el camió de recollida passarà amb suficient freqüència per tal de recollir-les i tractar-les ràpidament, i així evitar males olors i altres molèsties.
Quin benefici aconsegueix jo separant els residus orgànics?
Separar aquestos residus és un gest senzill que té molts de beneficis col·lectius (ambientals, econòmics i socials) i ens ajudarà a ser un territori més sostenible, millor per a les futures generacions i més atractiu per al turisme. A més, és obligatori a l'ambit legal, ja que la Unió Europea marca una objectius de reciclatge que hem d’aconseguir tots els estats membres.
A l'ambit individual, reciclar l’orgànica és una manera de practicar un estil de vida sostenible i responsable amb l’entorn i amb la societat. Tots som responsables dels residus que generam i dels problemes que aquestos ocasionen. Per això és important promoure la prevenció i el reciclatge dels residus tant a l'ambit individual com col·lectiu.
Què passa amb els residus orgànics després de llençar-los al contenidor marró?
La matèria orgànica es porta a la planta de tractament que hi ha a Ca na Putxa, on es convertirà en compost i energia (vegeu l’apartat COM ES RECICLARÀ LA MATÈRIA ORGÀNICA A CA NA PUTXA? per a més informació).
Puc fer el meu propi compost?
Sí. L’autocompostatge o compostatge casolà és una altra solució per reciclar la matèria orgànica. Hi ha dos tipus de compostatge casolà: el compostatge de jardí i el vermicompostatge.
El Consell Insular d’Eivissa ofereix tallers de compostatge per a centres educatius. Els ajuntaments organitzen periòdicament tallers per aprendre a fer compost a casa. Posau-vos en contacte amb el vostre Servei d’Atenció a la Ciutadania per a més informació.