Noticias

Taller i concert de l’Orquestra d’Instruments Reciclats de Cateura (Paraguai)

Taller i concert de l’Orquestra d’Instruments Reciclats de Cateura (Paraguai)

El Departament de Gestió Ambiental del Consell Insular d’Eivissa organitza junt amb l’Asociación Proyecto Paraguay un taller amb l’Orquestra d’Instruments Reciclats de Cateura (Paraguai) el dia 1 de maig de 2022, dirigit a infants perquè aquestos puguin conèixer la història que hi ha darrere aquesta orquestra formada per joves procedents d’un barri marginal d’Asunción (capital de Paraguai), coneguin l’efecte dels fems al món, prenguin consciència de la necessitat de reciclar i puguin entendre el reciclatge com una forma de diversió a la volta que se’ls motiva el gust per la música.

El taller, que es realitzarà a l’Auditori de Cas Serres, en horari d’11.00 a 13.00 h, es desenvoluparà en tres parts:

  • 1a part introductòria, amb l’explicació de l’origen de l’orquestra: el dret a la cultura i una vida millor.
  • 2a part, amb l’explicació dels materials reciclats i la seua utilització per crear instruments reciclats.
  • 3a part, petit concert a càrrec d’una part dels infants que formen l’orquestra.

L’activitat comptarà amb la presència de Yolanda Guasch, professora del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Granada, un grup de 10 infants que formen part de l’orquestra i Favio Chávez, el seu director.

Cateura és una de les zones més pobres d’Asunción, on hi ha l’abocador més gran del país, a l’entorn del qual viuen més de 25.000 persones que es dediquen a rebuscar als fems i vendre tot el que es pugui aprofitar.

En aquest context d’extrema pobresa, Favio Chávez, tècnic ambiental i músic, va començar a treballar el 2006 al projecte de l’Orquestra d’Instruments Reciclats de Cateura dirigit a infants vulnerables i en risc d’exclusió social, que amb l’objectiu de reutilitzar restes de fems per a la creació d’instruments musicals –violoncels, guitarres, violins, flautes...– ofereix un programa educatiu que permet crear noves oportunitats, millors condicions de vida i la possibilitat d’un futur millor.

L’Orquestra d’Instruments Reciclats de Cateura està formada per uns 60 membres però el planter de l’orquestra és una escola amb uns 200 alumnes, en què els i les alumnes més grans ensenyen els més petits i reben classes de professors professionals.

El projecte va aconseguir traspassar els límits d’aquesta zona gràcies al documental Landfill Harmonic (2015), que narra la història de l’orquestra i va generar interès en altres països com Colòmbia, l’Argentina, els Estats Units... A Espanya l’Orquestra ha actuat a l’Auditori Nacional de Madrid i al Teatre Real de Madrid, on ha tengut Rosario, Luz Casal i Sara Baras, entre altres, com a artistes convidades.

Taller i concert de l’Orquestra d’Instruments Reciclats de Cateura (Paraguai)

Dia: diumenge, 1 de maig de 2022

Horari: d’11.00 a 13.00 h

Lloc: Auditori Cas Serres

Inscripció prèvia: podeu fer la inscripció a l’Oficina de Residus (c. de Balears, 28, d’Eivissa), al telèfon 900 26 48 78 o bé emplenant el formulari que trobareu a l’enllaç següent.  

Buscar

Back To Top