El Consell d'Eivissa i el GEN-GOB presenten la campanya en favor del comerç amb senalló per afavorir la reducció de plàstics i la compra a granel
El conseller de Gestió Ambiental, Vicente Roig, juntament amb la coordinadora del servei d'Educació Ambiental del GEN-GOB, Agnès Vidal, han presentat la campanya a favor del comerç amb senalló i la compra a granel, "Tu també, digues plàstic 0", desenvolupada a través de la línia de subvencions en matèria de prevenció, reutilització i reciclatge de residus a entitats sense ànim de lucre 2019, del Consell d'Eivissa.
L'objectiu d'aquesta iniciativa, com ha explicat el conseller de Gestió Ambiental, "és recuperar la tradició d'anar a la compra amb el senalló i afavorir la reducció de plàstics, consumint al petit comerç, el de proximitat. Amb aquesta campanya, els beneficis són evidents per a tots: per al medi ambient, per als comerciants i per als usuaris".
Tal com ha explicat Agnés Vidal, tot i que l'evolució de la recollida selectiva a l'illa d'Eivissa va en augment, els hàbits de consum i la quantitat d'embolcalls que trobam en les grans superfícies, fan que no sigui fàcil viure sense plàstic.
"Havíem de posar un gra de sorra per conscienciar i treballar en accions concretes que conscienciaran la gent de la necessitat de reduir l'ús de plàstics". Per aquest motiu, el Servei d'Educació Ambiental del GEN-GOB, en col·laboració amb el Consell d'Eivissa, han posat en marxa una proposta de sensibilització dirigida a la ciutadania en general, a través d'un tríptic, així com una plataforma web, per prevenir la generació de residus domèstics i fomentar la reducció en origen.
Així, la campanya es proposa com a objectiu fomentar un canvi en els hàbits de consum cap a alternatives més sostenibles, així com donar eines a la ciutadania perquè aquesta pugui fer un canvi cap a un consum més responsable i sostenible amb l'entorn, amb informació dels comerços de línia verda que els ajudaran en aquesta transició cap a la reducció de residus. Aquests se centren en les següents categories: alimentació, cuina, bany i neteja, joguines i informàtica, així com alternatives a les bosses ( senallons... ).
Es tracta de facilitar la informació necessària perquè els consumidors conscienciats i decidits a fer un canvi d'hàbits ho tinguin més fàcil per reduir els plàstics d'un sol ús, especialment aquells que provenen d'embolcalls de productes comprats en supermercats i iniciar una tendència cap a la compra a granel i de producte local.
En total s'han repartit 1000 tríptics i 80 pòsters als comerços adherits a la campanya perquè hom els pugui identificar com a "comerç senalló".
La selecció de comerços s'ha fet tenint en compte que no fossin cadenes de supermercats i que tinguessin, com a mínim, tres categories d'aliments a granell ( ex: fruita, verdura i llegums ). En el cas de les botigues de menjar preparat, es tracta de llocs en què es pot portar la carmanyola i estan disposats a servir el menjar en aquest recipient.
Enllaç a la infografía de la campanya que es pot descarregar amb codi QR: https://view.genial.ly/5d56c8877791bd0f88c3517f/interactive-content-imagen-interactiva