Notícies

RESIDUS D’ALUMINI

RESIDUS D’ALUMINI

Com es recicla l'alumini?

 

 

 

 

 

 

 

Què és l'alumini?

 

L'alumini és el tercer metall més abundant present a l'escorça terrestre i forma principalment part de les roques. No obstant això, la seua extracció es realitza únicament de la bauxita, per ser el mineral amb més contengut i menys impureses d'aquest element. És l'únic metall lleuger que proporciona duresa, a més de moltes altres propietats com la ductilitat, la mal·leabilitat, la resistència a la corrosió i l’alta conductivitat tèrmica i elèctrica. 

 

Les característiques de l’alumini el converteixen en un material idoni per a molt d’usos. Al nostre dia a dia, el trobam en embalatges i envasos lleugers de begudes i aliments, brics i llaunes, tots ells fàcilment reciclables. 

 

Els envasos d'alumini es divideixen en tres tipus, segons la seua capacitat de convertir-se en una bola:

 

  • Envasos rígids d'alumini: llaunes de begudes i refrescos.

  • Productes semirígids d'alumini: les safates d'aliments precuinats, les terrines de natilles o iogurts.

  • Envasos flexibles d'alumini: films d'alumini per envasar aliments o tapes de iogurt.

 

Quina és la importància de reduir, reusar i reciclar els metalls (alumini)? 

 

La bauxita es troba fàcilment a la naturalesa, però la seua extracció és realment costosa a nivell energètic, per això és tan important reduir-ne el consum, reutilitzar-lo i per últim, reciclar-lo. Mitjançant aquestos gestos es pot estalviar aproximadament el 95% del cost energètic que es necessita per a la seua extracció. A més, és un material que no perd les seues propietats un cop reciclat i és molt demandant per ser tan mal·leable i resistent.

 

 

On hem de tirar i reciclar els envasos d'alumini?

 

El contenidor groc és el contenidor destinat a ampolles i envasos de plàstic i envasos metàl·lics. No obstant això, el seu ús s'amplia a pràcticament la totalitat d'envasos lleugers, encara que tenguin altres materials en la seua composició. Com per exemple caixes, tapes i taps metàl·lics i les llaunes d’alumini o acer. 

 

Un error comú és tirar al contenidor groc residus que no són llaunes ni envasos i que han d’anar a les deixalleries com aerosols plens, petits electrodomèstics, jugarois i objectes de plàstic o metàl·lics. 

 

El triatge de l'alumini de la resta de residus

 

Possiblement et preguntaràs per què es barreja l'alumini amb el plàstic en un mateix contenidor i què succeeix després. 

 

A l’illa d’Eivissa, els camions de la recollida municipal de residus fan la recollida dels contenidors grocs d’envasos lleugers i els porten a la planta de triatge de l'Àrea ambiental de Ca na Putxa.

 

Una vegada a la planta, els residus mesclats del contenidor passen per diferents equips separant-se els en funció de la seua grandària, forma i composició. En un últim procés, en el qual participa el component humà, es realitza una revisió visual i separació de manera manual. 

 

Una vegada que s'han separat els materials en les diferents categories es premsen i s'envien a les Plantes de Reciclatge per ser aprofitats i transformats de nou. 

 

En el cas de l'alumini, es formen grans bobines d'aquest metall, a partir de les quals es poden fabricar noves llaunes i envasos.