III Jornada tècnica sobre gestió de residus
El president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, acompanyat del conseller de Gestió Ambiental, Nacho Andrés, ha obert avui, 22 de febrer, les III Jornades de Gestió de Residus que organitza la institució insular junt amb l’Oficina de Residus d’Eivissa “per tal de compartir espais de debat i conèixer quines solucions han aplicat a altres indrets del nostre entorn”. En aquest sentit, el president Vicent Marí ha explicat que aquestes jornades permetran nodrir “les feines prèvies a la redacció del que serà el futur Pla Director de Prevenció i Gestió de Residus 2026-2032 que ja hem iniciat, i que haurà de definir el model de gestió de l’illa d’Eivissa, així com les instal·lacions necessàries per complir amb la normativa de residus, cada vegada més exigent”.
El president Vicent Marí ha explicat que “l’abocador de Ca na Putxa té una vida estimada de sis o set anys, el que obliga a treballar en la cerca d’alternatives. La que sembla descartada és l’habilitació d’un nou espai abocador, en un territori limitat com és l’illa d’Eivissa. A partir d’aquí hem d’establir un debat públic i transparent per buscar la millor solució en base a criteris principalment mediambientals”.
Dins d’aquest marc, el president ha explicat que les III Jornades de Gestió de residus han de servir “per assolir coneixement en el procés que està adoptant Eivissa de participació per a decidir quin ha de ser el nostre futur, i aplicar les millors tècniques a nivell tecnològic, en base als coneixements i les experiències dels majors experts del nostre país”.
Així, el president s’ha referit a les reivindicacions dels vesins afectats per les externalitats de l’Àrea Ambiental de Ca na Putxa assegurant que “aquestes jornades i les diferents reunions que estam mantenint ens estan ajudant a saber en quin sentit s’ha d’actualitzar l’estudi”.
Aquesta jornada dirigida a experts i professionals del sector, i en la que han participat més de 80 assistents, s’ha parlat sobre les diferents estratègies de planificació i gestió de residus municipals, per al compliment dels directives europees, de la mà de diversos experts procedents de Galicia, Navarra, Catalunya, Comunitat Valenciana y Andorra que han relatat experiències reals dels seus territoris de procedència.
La jornada s’ha dividit en dos blocs i dues taules rodones. El primer bloc ha abordat qüestions sobre disseny i eficiència a les instal·lacions de gestió de residus amb la participació de Cristina Rico, gerent del Centre de Tractament de Residus d'Andorra, de Javier Domínguez, president executiu de la Sociedade Galega do Medio Ambiente, d'Armengol Grau, director del Servei d’incineració de Residus Urbans SA i de la Mancomunitat per a la Gestió Integral de Residus urbans de Tarragona. Aquest blocs ha acabat amb una taula rodona titulada “Objectiu 2030: limitació de l’abocament de residus municipals en dipòsits controlats al 10%”, moderada per Carles Salesa, director del Consorci Residus Maresme.
El segon bloc ha versat sobre estratègies municipals per una gestió eficients de residus i ha comptat amb la presència de Gloria Sánchez, cap de secció de Control de Qualitat de la Direcció de Prevenció i Gestió de Residus de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de Carmen Laínez, directora de Residus de la Mancomunitat de la Comarca de Pamplona, i de Laia Peidro, geògrafa i tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de Torelles de Llobregat. La jornada ha acabat amb una taula redona amb el nom “Objectiu 2030: reciclar almenys el 65% dels residus municipals”, moderada per Montse Ruiz, tècnica de Medi Ambient del Consell d’Eivissa.
Documents to download
-
Cristina Rico_gestió de residus a Andorra(.pdf, 3,33 MB) - 158 download(s)
-
Javier Domínguez_SOGAMA Galicia(.pdf, 4,69 MB) - 171 download(s)
-
Armengol Grau_Gestió de residus als camps de Tarragona(.pdf, 6,57 MB) - 120 download(s)
-
Gloria Sánchez_Minimització de l'ús d'abocadors_AMB(.pdf, 3,29 MB) - 110 download(s)
-
Carmen Lainez_Recollida separada a Pamplona(.pdf, 23,12 MB) - 115 download(s)
-
Laia Peidró_Estratègies per arribar al 70 RS_Torrelles de Llobregat(.pdf, 1,93 MB) - 127 download(s)