II JORNADA TÈCNICA SOBRE GESTIÓ DE RESIDUS EIVISSA
En el marc de les activitats realitzades per l'Oficina de Residus, emmarcat en la Setmana Europea de Prevenció de Residus, el dijous 17 de novembre, a la Sala de Plens del Consell d’Eivissa, es va dur a terme la II Jornada Tècnica dirigida a professionals del sector dels residus.
Després de la presentació de la Jornada a càrrec de Vicent Roig, conseller de Presidència i Gestió Ambiental del Consell d’Eivissa, va començar la seua intervenció Montse Ruiz, tècnica de Medi Ambient del mateix Consell, que va posar de manifest la situació actual a l’illa quant a gestió de residus i les seues instal·lacions, així com les alternatives per arribar a l’objectiu de reduir a un màxim del 10 % el percentatge de residus que acaben a abocador: trasllat del residus a la planta de valorització de Mallorca o bé construir una pròpia planta de valorització a l’illa. Ambdues alternatives encara en procés d’estudi.
A continuació, Miquel Colom, cap del Servei de Residus del Govern Balear, va mostrar les principals novetats de la nova llei estatal de residus (Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per una economia circular) i les implicacions que aquestes comporten a les Illes Balears, com per exemple el nou impost de dipòsit de residus en l’abocador i d’incineració la recaptació del qual s’assignarà a les comunitats autònomes on s’hagin realitzat els fets.
Per acabar amb la primera part de la Jornada dedicada a normativa i objectius a aconseguir, Ignasi Puig, cap de projectes de la consultora ENT Medi Ambient i Gestió, va posar el focus en les obligacions legals, segons la nova llei de residus, en matèria de taxes de residus i pagament per generació, i exemples d’aplicació.
La segona part de la Jornada, amb presentacions de casos reals, es va iniciar amb una ponència, abans de la pausa per al cafè, a càrrec de Carles Salesa, del Consorci Maresme (Catalunya); va exposar un projecte pioner de col·laboració publicoprivada per crear un espai de preparació per a la reutilització que es desenvoluparà a la comarca per promoure l’Economia Circular (espai Refer) que englobarà un conjunt de serveis per a la reducció de residus: servei d’autoreparació, botiga de 2a mà, biblioteca de les coses...
Després de la pausa va ser el torn de Francesc Molist, de la Mancomunitat La Plana (Catalunya), que va mostrar als assistents com s’estava desenvolupant la implementació de la recollida porta a porta a la comarca i els resultats obtenguts, passant d’un 23 % de recollida selectiva el 2000 a un 82 % el 2022.
Per continuar amb aquest part de la Jornada dedicada a l’exposició de projectes reals que s’estan desenvolupant va ser el torn de Kaisa Karjalainen, coordinadora de la Zero Waste Academy, que va mostrar els canvis de model a la gestió de residus per arribar a l’objectiu de Zero Residu que s’estan portant a terme a diferents endrets d’Europa, entre ells Sardenya, una l’illa d’Itàlia amb característiques semblants a Eivissa i també amb un important component turístic, en la qual mitjançant el porta a porta han aconseguit arribar quasi al 100 % de recollida de matèria orgànica amb només un 4-5 % d’impropis. També va explicar el compromís i el procés perquè els municipis interessats puguin tramitar la certificació de Zero Waste City.
A continuació va ser el torn d’Esperanza Genovard, M. Antonia Amengual i Joan Pujol, representants de la cadena Hotelera Iberostar, que varen mostrar les polítiques i accions concretes que estan portant a terme d’Economia circular i reducció de residus a la cadena i més concretament a l’hotel que tenen a Santa Eulària des Riu.
Va acabar la jornada Belén Vázquez, secretaria general d’ECO-TEX, que va posar de manifest als assistents la problemàtica del residu tèxtil, del qual actualment no es reutilitza ni un 10 % i quina és la nova normativa en relació amb l’ecodisseny i l’ecoetiquetatge.
A la jornada varen participar al voltant de 75 assistents, entre els quals hi havia professionals del sector, tècnics de Medi Ambient de diferents administracions i d'empreses de gestió de residus, representants d’entitats socials, entre altres.
L'illa d'Eivissa es troba en un moment molt important per prendre decisions sobre el model de gestió de residus que necessita per a un futur immediat. Jornades com aquesta tenen l'objectiu de fomentar la via de comunicació entre els tècnics d'empreses i els de les administracions públiques per exposar, debatre i proposar solucions en la gestió de residus a l'illa d'Eivissa amb la intenció d’aconseguir els objectius de la normativa europea, estatal i autonòmica en temàtica de residus i així construir una illa més sostenible basada en un enfocament d'economia circular.