El Consell d'Eivissa inaugura l'Àrea Ambiental de Ca na Putxa
El president del Consell Insular d'Eivissa, Vicent Marí, juntament amb la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, el conseller balear de Medi Ambient, Miquel Mir, el conseller de Gestió Ambiental d'Eivissa, Vicente Roig, alcaldes dels municipis de l'illa i representants de la UTE Giref, han formalitzat avui la inauguració de l'Àrea Ambiental de Ca na Putxa, el complex de tractament integral de residus ubicat al municipi de Santa Eulària des Riu. Es tracta d'un complex de 50.000 metres quadrats amb una superfície coberta de 30.000 m2, configurat íntegrament amb criteris de sostenibilitat, tant en la seua fase d'obres com en la d'explotació.
A l'acte de inauguració, al que també han assistit els expresidents del Consell d'Eivissa i exconsellers de Medi Ambient que als darrers anys varen estar implicats en la execució d'aquests projecte, el president Vicent Marí ha assenyalat que "entre tots hem aconseguit que, per fi, a Eivissa es posi en marxa una planta de triatge de residus pionera i que ens permetrà posicionar l'illa en el compliment del marc normatiu actual en matèria de residus tant a nivell europeu com estatal i autonòmic".
Marí ha explicat que aquesta planta és un des projectes presentats als fons de Reactivació i Resiliència de la Unió Europea per tal d'aconseguir el finançament necessari que garanteixi una correcta posada en marxa de servei "sense un agravament excesiu cap a la ciutadania", i ha remarcat la seua importància com a una instal·lació dissenyada per tractar els residus als propers 25 anys, allargant sa capacitat i vida útil de l'abocador.
El conseller de Presidència i Gestió Ambiental, Vicente Roig, ha explicat alguns dels aspectes destacables de la instal·lació i el seu funcionament. Així, a nivell energètic, el consum energètic prové d'energies renovables obtingudes en el procés de biometanització de la matèria orgànica, dels llots de depuradora i de la recuperació del biogàs de l'abocador, amb el que es podran generar fins a 3 MW dels quals fins a la meitat s'utilitzaran per l'autoconsum i la resta s'injecta a la xarxa pública. Aquesta generació d'energia és equivalent al consum elèctric de 2.000 habitatges o al consum elèctric de tots els centres educatius de l'illa d'Eivissa. S'evitaran així l'equivalent a 8.500 t de C02 anuals.
A més, la coberta de 30.000 m2 està preparada per la instal·lació de 3.000 panells fotovoltaics que permetran generar fins 1,5 MW addicionals. L'edifici d'oficines també està dissenyat amb criteris de sostenibilitat, ja que s'utilitza energia eficient per a la climatització i renovació de l'aire i compta amb una façana ventilada per minimitzar consum energètic. Per últim, el calor generat als motors del procés de biometanització serveix per escalfar la matèria orgànica en el procés de tractament i per concentrar els lixiviats per evaporació.
Pel que fa al consum d'aigua, s'han realitzat instal·lacions auxiliars pel tractament de tots els lixiviats generats a les plantes de tractament i a l'abocador (depuradora d'osmosis, evaporador) per a que la planta sigui autosuficient en consum d'aigua industrial. A més, es preveu la reutilització de l'aigua de pluja, recollida a les cobertes (12 milions de litres d'aigua) per baldeig de les instal·lacions, jardineria i altres usos interns.
Quant al tractament especial d'emissions d'olors i remors, les instal·lacions auxiliars pel tractament d'olors compten amb biofiltres. Tota la instal·lació es troba tancada i disposa d'un procés d'aspiració d'aire que manté l'interior en depressió que canalitza tot l'aire cap a un biofiltre natural. Això significa que tot l'aire generat dins de la instal·lació es desodoritza abans de sortir a l'exterior. Per tant, l'eficiència de reducció d'olor és del 95%. Per últim, les naus estan tancades per reduir al mínim les remors durant el procés de triatge.
Respecte a les xifres de la gestió d'aquesta instal·lació, a nivell general es tractaran al voltant de 300 tones al dia dels residus següents:
- 120.000 t/anuals de RSU (residus provinents del contenidor de rebuig/resta, contenidor gris)
- 6.000 t/anuals d'envasos Lleugers (residus provinents del contenidor groc)
- 20.000 t/anuals de FORM (matèria orgànica recollida selectivament, provinent del nou contenidor marró)
- 20.000 t/anuals de Fangs de depuradora (provinents de les depuradores públiques)
- 6.100 t/anuals de Restes de Poda (material que s'utilitzarà com material estructurant per tractar la matèria orgànica)
- 2.000 t/anuals de Residus voluminosos (residus voluminosos provinents de la recollida municipal)
Tot això per obtenir de forma directa i obeint al principi d'economia circular:
- Fins a 14.000 MW anuals d'energia renovable.
- Unes 1.500 t/anuals de compost de qualitat.
- 15.000 t/anuals de materials recuperats que s'enviaran a plantes de reciclatge.
- Fins a 20.000 t/anuals de Bioestabilitzat.
Els residus es tractaran, depenent de la seua naturalesa, en les diferents zones de l'Àrea Ambiental, que es composen de nau de recepció, nau de pretractament, àrea de recepció i processat de fangs, 13 túnels de compostatge, àrea de biometanització i nau de maduració i afino.