El Consell d'Eivissa comença a treballar en l'aplicació del Full de Ruta per a la Transició Energètica
El Consell d'Eivissa ha acollit avui la presentació del document de conclusions de l'estudi per a dissenyar el Full de Ruta per a la Transició Energètica, que s'emmarca en el secretariat de les illes de la UE del programa "Energies netes per a les illes a la UE" (Clean Energy for UE Islands), amb l'objectiu d'impulsar la Transició Energètica mitjançant el Full de Ruta que avui s'ha presentat.
Aquest Full de Ruta ha estat impulsat per l'Equip de Transició, un equip de treball en el que hi han participat entitats de l'illa com Jesús en Transició, Amics de la Terra, Aliança pel Clima d'Eivissa i la Regidoria de Medi ambient i Transició Energètica de l'Ajuntament d'Eivissa, així com el Departament de Presidència del Consell Insular d'Eivissa. A la seva vegada, l'Equip de Transició ha comptat amb recursos humans que han estat claus per assolir els resultats, constituït per Inés Alomar, de Leading IAB; per Itziar Arratibel, responsable de disseny, implementació i facilitació i Ivan Capdevila i Laura Baró, de l'Estudi Ramón Folch i Associats SL.
El Full de Ruta és un document guia estratègic per al procés de transició cap a l'energia neta, mitjançant un anàlisi de la dinàmica actual de l'illa, i detallant una visió que comparteixen diversos sectors de la comunitat illenca. Les perspectives de les diferents parts interessades en la illa estan alineades per a treballar cap aquesta versió comú, mitjançant la identificació de possibles camins inclosos objectius comuns i estratègies efectives.
Aquest document s'estructura en cinc pilars, del que cada un té associades una línies estratègiques que, a la seva vegada, engloben diferents propostes d'Acció. Es defineixen així:
- Pilar 1. Nou sistema de generació d'electricitat: Propostes relacionades amb el canvi de model de generació energètica, deixant de banda les energies importades d'origen fòssil i donant lloc a un model de generació renovable, descentralitzat i deslocalitzat, valorant la interconnexió amb Mallorca i amb la península com a sistema auxiliar necessari per a donar suport a la discontinuïtat de les renovables.
- Pilar 2. Edificis de baix o nul consum energètic: Grup de propostes relacionades amb l'eficiència energètica en l'edificació, que inclou tant la millora dels sistemes actius fins a la incorporació de sistemes passius que contribueixen a una reducció del consum i la demanda energètics.
- Pilar 3. Mobilitat interna sostenible: Gran part de l'Energia primària de l'illa s'empra per a donar servei a la mobilitat rodada interna, mitjançant vehicles amb motor de combustió. Aquest pilar agrupa estratègies associades a la transició verda en l'àmbit de la mobilitat, donant prioritat al vehicle elèctric, al transport col·lectiu i a la disposició de vies verdes intermunicipals que facilitin el anar a peu, l'ús de bicicletes i els vehicles de mobilitat personal.
- Pilar 4. Limitació del transport des de i cap a l'illa: El caràcter insular de l'illa comporta un gran consum energètic des de i cap a l'illa per a abastir-la de productes de tot tipus. Aquest pilar presenta les propostes relacionades amb el producte local i les polítiques promouen un turisme sostenible.
- Pilar 5. Transició sociocultural: La transició energètica no té únicament caràcter tècnic, sinó que necessita d'una sensibilització i visió social global, d'una comunitat que reconegui un territori que presenta límits ambientals que han de respectar-se. Aquest pilar dóna lloc a les propostes relacionades amb aquest canvi de paradigma a nivell social i a les bones pràctiques són imprescindibles per a contribuir a un nou model energètic.
El conseller de Gestió Ambiental, Vicente Roig, ha explicat que "a curt termini el Consell d'Eivissa ha d'exercir com a coordinador a la nostra illa per a què totes les administracions apliquin quan abans les prescripcions d'aquest Full de Ruta, que és un document viu, que ha vingut per quedar-se". A més ha animat a tots els ajuntaments a signar el Pacte de les Batlies per al Clima i l'Energia, com ja ha fet l'Ajuntament d'Eivissa.
Aquest primer Full de Ruta ha estat finançat per la Direcció General de Energia i Canvi Climàtic de la Conselleria de Transició Energètica del Govern balear, i pel Departament de Presidència del Consell Insular d'Eivissa. Ha estat coordinat i gestionat pel Grup d'Acció Local per al Desenvolupament Rural i Pesquer d'Eivissa i Formentera mitjançant el finançament dels fons FEADER i el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears. A la presentació ha participat Gabi Machacoses, d'Aliança per el Clima, Juanjo Torres d'Amics de la Terra i Marcos Tur de Jesús en Transició.