Notícies

El compostatge de la matèria orgànica a l'Àrea Ambiental de Ca na Putxa.

El compostatge de la matèria orgànica a l'Àrea Ambiental de Ca na Putxa.

Com es realitza el compostatge de la matèria orgànica a l'Àrea Ambiental de Ca na Putxa

A l'Àrea Ambiental de Ca na Putxa, es reben els residus orgànics procedents del contenidor marró d'Eivissa i Formentera, així com els fangs de les depuradores procedents del procés de depuració de les EDAR, per transformar-los en COMPOST i BIOGÀS.

Els fangs s’homogeneïtzen i es porten a un digestor per fer el procés de biometanització. Quant a la fracció orgànica de residus municipals (FORM), abans de portar-se al digestor per a la biometanització, se sotmet a un triatge per eliminar els impropis que conté.

La biometanització és un procés mitjançant el qual es degrada la matèria orgànica en components químics simples davant de l'absència d'oxigen, sota condicions anaeròbies, generant-se dos compostos:

  • El digestat (producte digerit): residu sòlid de fibres que es pot compostar posteriorment i que suposa, aproximadament, la meitat en pes del residu de partida.

  • Biogàs: mescla de metà, diòxid de carboni i vapor d'aigua que, una vegada purificat, s'utilitza com a font d'energia per a la producció de calor i electricitat.

A l'Àrea Ambiental de Ca na Putxa s'usa el biogàs per generar electricitat per a autoconsum de la pròpia planta i l'excedent s'aboca a la xarxa, per aprofitar-se a l'illa d'Eivissa.

Després del procés de biodigestió, el digestat resultant es barreja amb restes de poda triturades, i es col·loca en piles als túnels de compostatge on es voltegen periòdicament per airejar-se i així facilitar el procés de compostatge natural. Posteriorment es trasllada el material a una zona de maduració on continua el procés durant uns mesos més fins a obtenir finalment el compost.

El compostatge és un procés biològic aeròbic realitzat per microorganismes (principalment bacteris i fongs), que descomponen les restes orgàniques biodegradables (fase de descomposició) i deixen al seu lloc els subproductes del seu propi metabolisme, juntament amb el material que no han estat completament descompost (fase d'humidificació o maduració). El producte obtengut, compost, és un mantell o terra vegetal, que consisteix en una matriu orgànica estabilitzada (principalment humus) en què s'ha integrat nitrogen i oligoelements minerals (P, K, Mg, etc.) presents als productes inicials.

Un cop finalitzat el procés de compostatge i obtengut el compost, aquest se sotmet a un procés d'afinament, per obtenir un producte de qualitat homogeni i lliure d'impropis que s'usa com a adob i esmena de sòls en usos agrícoles, hortícoles, forestals i de jardineria.

La fertilitat del sòl està directament relacionada amb el nivell de matèria orgànica present. El compost ja a terra pateix una descomposició secundària (mineralització) passant a poc a poc els nutrients que posseeix a estats disponibles per a les plantes d'una manera lenta i regular. Alhora, s'aconsegueixen unes millores notables de l'estructura del terreny augmentant la seua capacitat de retenció d'aigua i el seu nivell d'aireig.

Cercar

Back To Top