"Vidre per Posidonia" per fomentar el reciclatge d'envasos de vidre entre els clubs de futbol d'Eivissa i Formentera
La campanya d'Ecovidrio es promou entre els clubs de futbol per sensibilitzar i informar els esportistes sobre el reciclatge d'envasos de vidre i els beneficis que això té per a la cura de l'entorn i la lluita contra el canvi climàtic
Tots els envasos de vidre recollits en els contenidors decorats amb la imatge de campanya, es convertirà en una donació de material per a l'associació GEN-GOB, vinculada a l'estudi i conservació de la posidònia oceànica
Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre dipositats en els contenidors de tota Espanya, el Consell d'Eivissa i el Consell de Formentera, en col·laboració amb tots els ajuntaments de l'illa, posen en marxa la campanya "Vidre per Posidònia". Es tracta d'una campanya de sensibilització i comunicació adreçada als clubs esportius de futbol, que es desenvolupa a través d'un repte, perquè els esportistes prenguin consciència de la importància de reciclar els residus d'envasos de vidre.
Per a la posada en marxa de la campanya, que es desenvoluparà durant els mesos de febrer i març, es col·locaran dos contenidors en forma de pilota de futbol, un al municipi d'Eivissa i un altre a Formentera. A més, es decoraran contenidors amb la imatge de campanya als voltants de cadascuna de les instal·lacions esportives dels clubs, perquè els esportistes, entrenadors i familiars dipositin els envasos de vidre.
D'altra banda, cada mes, les dues iniciatives amb major impacte positiu, que motivin i promoguin la participació en la campanya de tots els ciutadans, podran aconseguir un xec per valor de 200 euros per a l'adquisició de material esportiu.
En els municipis participants, els envasos de vidre dipositats en els contenidors assignats a la campanya es convertiran en l'aportació de material per a l'associació GEN-GOB, associació que treballa per a la conservació de les praderies de Posidonia oceanica a les illes d'Eivissa i Formentera .Perquè la campanya sigui present i visible, animant d'aquesta manera a tots els esportistes, famílies i veïns, a reciclar la major quantitat d'envasos de vidre, es realitzarà una exposició itinerant que visitarà els 6 municipis, on s'explicarà el procés de la gestió dels residus d'envasos de vidre a Espanya i la importància de preservar les praderies de posidònia a les dues illes.
Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre
El vidre que es diposita en els contenidors es recicla al 100% i s'utilitza per a la fabricació de nous envasos, de forma indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre evitem el creixement dels abocadors.
Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. A l'usar vidre triturat - vidre reciclat - en la fabricació de nous envasos s'evita l'extracció de matèries primeres de la natura, evitant l'erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn.
A més, es minimitza l'emissió de CO2 en el procés de fabricació i s'estalvia energia
Sobre Ecovidrio
Ecovidrio és l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya. El 1997, després de l'aprovació de la Llei d'envasos i residus d'envasos el 1997 i l'arrencada de les seves operacions el 1998, es va convertir en l'entitat gestora d'un model de reciclatge que garanteix un servei complet i a què tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.
La tasca d'Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d'alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenerització i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d'envasos de vidre en l'hostaleria, mobilitzar els ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l'ecodisseny dels envasos.
En les últimes dues dècades el sistema de Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d'un 31,3% l'any 2000 al 76,5%, segons estima l'entitat per a l'any 2018.
El reciclatge d'envasos de vidre és un element fonamental per contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l'economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d'envasos de vidre és una activitat que recolza el compliment de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) acció pel clima.