RECICLOS, el sistema de reciclatge amb recompensa ja és present a 4 municipis eivissencs
- Els més de 102.000 vesins i vesines de 4 municipis de l'illa d'Eivissa - Santa Eulària des Riu, Sant Josep de sa Talaia, Sant Joan de Labritja i Sant Antoni Portmany - poden obtenir premis sostenibles i socials en reciclar les llaunes i botelles de plàstic de begudes als 640 contenidors grocs situats a la via pública.
- Amb els punts obtinguts en reciclar, els usuaris de RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa desenvolupat per Ecoembes, podran col·laborar amb Aldeas Infantiles per ajudar les famílies afectades pels terratrèmols a Síria.
Els habitants d'Eivissa compromesos amb el reciclatge podran obtenir des d'avui recompenses cada vegada que reciclin les llaunes i les botelles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l'aposta del Consell i els quatre municipis adherits per RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) desenvolupat per Ecoembes, que ja està implantat a 4 municipis de l'illa: Santa Eulària des Riu, Sant Josep de sa Talaia, Sant Joan de Labritja i Sant Antoni Portmany.
Així, en un acte que ha tingut lloc aquest matí al Recinte de Sa Coma, Vicent Roig, conseller de Presidència i Gestió Ambiental del Consell d'Eivissa, ha presentat RECICLOS juntament amb els regidors de medi ambient dels ajuntaments adherits i Leticia Pou, portaveu d'Ecoembes a Illes Balears. En concret, aquest sistema de reciclatge premia els ciutadans recicladors amb incentius amb els quals podran ajudar a millorar l'entorn o ajudar els qui més ho necessiten, mentre segueixen fomentant la circularitat dels envasos, és a dir, donar-los una nova vida a través del reciclatge.
D'aquesta manera, els prop de 102.000 vesins i vesines d'aquests 4 municipis de l'illa d'Eivissa podran reciclar les llaunes i les botelles de plàstic de begudes en qualsevol dels 640 contenidors grocs ubicats als carrers d'aquestes localitats eivissenques -als quals s’els ha incorporat tecnologia- i obtenir recompenses que podran donar a diversos projectes socials i ambientals. Així, els usuaris de RECICLOS a Eivissa també podran donar els seus punts RECICLOS i podran col·laborar amb Aldeas Infantiles per ajudar les famílies afectades pels terratrèmols a Síria.
Vicente Roig ha agraït a Ecoembes haver promogut aquesta iniciativa i als ajuntaments participants, Santa Eulària, Sant Josep, Sant Antoni i Sant Joan, la seva implicació “en una nova aposta decidida pel reciclatge i, cosa que també és molt important, per la qualitat del reciclatge” assenyalant que és una assignatura pendent que “encara tots hem d'aprendre”: la de reciclar bé, ja que el percentatge d'impropis al contenidor groc, el de residus que no van en aquest contenidor, “és encara molt elevat. Per això és tan important que es promoguin campanyes com aquesta que ens ajuden a reciclar correctament”.
Per la seva banda, Leticia Pou, portaveu d'Ecoembes a les Illes Balears, ha assenyalat que “agraïm profundament al Consell d'Eivissa i als municipis de Santa Eulàlia, Sant Antoni, Sant Josep i Sant Joan la vostra confiança en apostar per RECICLOS i tots els habitants de les Illes Balears per la gran acollida que ha tingut aquest sistema. Els eivissencs cada cop reciclen més i millor i ara, gràcies a RECICLOS, aquest senzill gest impacta positivament sobre el medi ambient i també sobre el nostre entorn”.
A més d'Eivissa, aquest SDR és present a altres ciutats de les illes Balears, com les localitats mallorquines de Calvià, Alcúdia, Artà, Capdepera, Felanitx, Marratxí, Pollença, Santa Margalida, Ses Salines, Sóller, Son Servera, Sa Pobla, Inca i Estellencs, i a Ciutadella a Menorca on els vesins compromesos amb el reciclatge poden reciclar les seves llaunes i botelles de plàstic de begudes als diferents contenidors grocs ubicats als seus carrers i que tenen aquesta tecnologia.
Així funciona RECICLOS
Per fer ús d'aquest sistema, els ciutadans només s'han de descarregar l'app gratuïta RECICLOS i, a casa, escanejar el codi de barres de la llauna o la botella de plàstic que volen reciclar abans de llençar-lo als fems. Un cop al carrer, quan acudeixin al contenidor groc amb la bossa d'envasos, l'han de dipositar i escanejar el codi QR que hi ha al contenidor.
Aquest SDR també compta amb màquines, en què els usuaris només han de dipositar totes les seves llaunes i botelles de plàstic de begudes en una màquina de RECICLOS i escanejar el QR que mostrarà la màquina.
En utilitzar els contenidors grocs o les màquines, els usuaris obtindran punts, anomenats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles.